Ekologiskt, FrisktLiv, Hemlagat, Kost

Veganskt på nyårsafton

Nyårsdagen bjuder på härlig sol och 3-4 grader varmt. Vi njuter en sen morgon och ger oss så småningom ut på en 7 km lång promenad runt Svindersviken. Det är behagligt att veta var man ska gå och hur långt man vill gå, slippa läsa karta och följa skyltar. Men solen är svag och försvinner snabbt, redan vid 15.30-tiden. Under fötterna är det is och på många stigar väldigt halt, åtminstone för oss som passerat 50. Många yngre som vi möter verkar inte har problem med underlaget, men jag känner ingen lust att falla omkull med eventuella skador som följd, tar det då hellre lite lugnt.

Nyårsafton förflöt lugnt efter en sen hemkomst från vandringresan till Puerto de la Cruz. Vi lagade en helvegansk meny efter recept från DN.
https://www.dn.se/mat-dryck/recept/vegansk-vegetarisk-nyarsmeny-goda-recept/

Förrätten, palsternacks- och rotsellerisoppa med krispig grönkåls- och kikärtstopping, är mycket god, lite menlös och kanske inte så festlig att den passar på nyårsafton. Det ska var curry i men det ger ingen smak. Nästa gång kommer jag att tillsätta mycket mer curry och även gärna tex färsk ingefära för lite mer sting.

Huvudrätten, rödbetsquinotto med svartkål, är också god, men fick en bismak av bönorna. Även här för lite kryddning, saknar parmesanosten, finns kanske något veganskt som ger mersmak här också. Gärna mycket mer schalottenlök och kanske lite vitlök för mer sting. Sparrisen blev väldigt god, men att rosta svartkål till denna rätt blev för likt den rostade grönkålen till soppan.

20190101_193323

Så till desserten, sötpotatispuré med kokosgrädde och äppelkompott. Har aldrig använt sötpotatis till dessert, så det var lite spännande. Kul brytning med kokosgrädde och äppelkompott, men även här tycker vi att det var för lite smaker. Mer vanilj, mer kanel och varför inte ytterligare någon smaksättning. Vi tog mer lönnsirap också än vad receptet angav, men det är ju upp till var och en hur sött man vill att det ska vara:-) En totalt sätt väldigt annorlunda meny, med rätt mycket pyssel och många ingredienser. Kändes fylld med nyttigheter och mycket mättande. Dock tveksamt om någon som inte är vegan skulle uppskatta den, även med förstärkta smaker.

God fortsättning till er alla. Vi önskar oss ett glädjefyllt 2019 med mycket liv och rörelse, goda fräscha maträtter, ett stärkt sinne och en ännu starkare fysik.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s