Tv-soffan
Fysisk aktivitet, Livsstil, Välbefinnande

Sötsuget framför Tv:n

”Vad ska jag äta när jag sitter framför TV:n? Blir alltid sugen på något sött, godis, när jag sitter framför TV:n, vad kan jag äta istället”?

En fråga jag läste i en grupp som handlar om att äta naturligt och alternativt läkande. Den som frågar vill inte äta så mycket socker och håller på att försöka gå ner i vikt. Jag skulle vilja vända på frågan, varför sitter du framför Tv:n? Är det ett program på Tv:n som du har valt ut för att du är intresserad av att se just det programmet? Eller är det som du låter, att du bara sitter där, varje kväll, framför Tv:n oavsett vad som visas i rutan? Då är det inte så konstigt att du blir sugen på något sött, skulle jag vilja säga. Du har tråkigt, du är oengagerad, du kanske till och med är trött?

Engagera sig i något annat än TV

Så – varför blir man sugen på något sött? Det finns så klart många anledningar, och det finns lika många sätt att tackla ”problemet”. Om det är för att man har tråkigt och är sysslolös så är ju lösningen att göra något annat. Jag föreslår att man kanske istället tar en promenad, rullar ut yogamattan (yogaprogram att följa finns på YouTube) eller gör något annat träningspass man gillar, det vill säga aktiverar sig fysiskt. Det brukar få sötsuget att försvinna.

Vill man inte vara fysiskt aktiv kanske man kan fokusera hjärnan på något annat än slötittande? Finns det en film du verkligen vill se? Finns det några bloggar med ämnen som intresserar dig, eller en podd med innehåll som du är nyfiken på? Köp en bok att läsa till i morgon kväll, eller låna en ljudbok.

Varför blir man sötsugen?

Men det är klart, det finns andra anledningar till sötsug. Har man ätit en alltför liten middag, kanske utan tillräckligt med näringsinnehåll, så kan kroppen sända ut signaler som tolkas som sötsug. Det finns också något som heter sockerberoende. Är kroppen van att ständigt förses med sockerrika produkter så protesterar den när den inte får. Många misstolkar vätskebrist som sockersug. Så ett enkelt tips är alltid att prova med att dricka. Te till exempel, finns en otrolig mängd väldigt goda teer idag att prova sig fram bland. Jag köper oftast något från Yogi Tea, gillar att ha många olika sorter hemma att välja mellan. Det finns tex ett lakrits te som smakar sött, om man gillar det.

Istället för vitt socker

Men om det nu är så att man vill sitta framför Tv:n och slötitta. Och att man faktiskt vill ha något att stoppa i munnen för att fördriva tiden. Då är det inte så svårt att välja något som inte har något sockerinnehåll, eller väldigt lite i alla fall. Mörk choklad är ju enkelt att rekommendera, jag köper alltid 85% och kan idag knappt äta någon annan sort. Knaprar gärna på några mandlar samtidigt, kan inte bli godare enligt mig. Eller så delar man några färska dadlar och klickar på lite jordnötssmör (eller annat nötsmör) det blir gott – och sött, men utan tillsatsämnen och vitt socker. Vad har du för favoritsnack om du blir sugen på något sött?

God 85% choklad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s