Frisk mat, FrisktLiv, Hälsosam livsstil

Låt inte din tarm bli en ökenstad

Ta hand om dina husdjur i tarmen, mata dem med fibrer, så att det inte blir en ökenstad. Så säger man i Svt´s program från Vetenskapens värd, Guldet i dina tarmar, ett program vi alla behöver se och lyssna på.

Det finns många anledningar till att vi inte har den tarmflora vi behöver för att må bra. Vi äter för mycket antibiotika, vi föds ofta med kejsarsnitt och vi äter en processad kost som utarmar tarmfloran. Det behövs fibrer för att tarmbakterierna ska överleva, fibrer finns det gott om i bland annat grönsaker. Även tillsatser i de livsmedel vi vanligtvis äter gör att tarmfloran förändras, tex utarmar emulgeringsmedel tarmfloran vilket kan leda till tarmsjukdomar, men även till exempelvis fetma och diabetes typ2.

Dagens läkekonst botar inga sjukdomar

Fortsätter du att lyssna på programmet om Guldet i dina tarmar, så konstaterar man där att dagens läkemedel inte botar några sjukdomar! Möjligen några infektionssjukdomar och någon lindrig form av cancer kan botas. Inga andra sjukdomar botas av läkekonsten! Man håller bara sjukdomen i schack och lindrar symtomen. Även diabetes, inflammatoriska tarmsjukdomar, som till exempel Crohns, och högt blodtryck botas inte, ingenting botas.

När man kikar på tarmfloran hos överviktiga så har de en mer utarmad tarmflora än övriga. Även de som inte svara på en diet har en försvagad tarmflora. Genom avföringstransplantation blir 94% friska! 94% blir friska av avföringstransplantation.

Ett annat exempel som tas upp är att de som fått antibiotika, och därmed en utarmad tarmflora, före en cancerbehandling, får ett sämre resultat av behandlingen. Vi behöver ett starkt immunförsvar för att få bra resultat av cancerbehandling.

Mer fiberrika grönsaker till tarmen

Sammanfattningsvis uppmanas vi att äta mat som gynnar tarmfloran och stimulerar tarmens förmåga att reparera sig. Rekommendationen är att få i sig 25 olika grönsaker och frukter varje vecka. Det vill säga mängder med fibrer och allt annat som vi behöver för att bakterierna i tarmen ska leva ett gott liv och föröka sig.

Detta var bara några glimtar från programmet som jag tyckte var spännande information och enormt intressant. Hoppas du tycker det också.

Guldet i dina tarmar

Vetenskapens värld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s