Enkel yoga utomhus
FrisktLiv, Livsstil, Yoga

Mer Yoga åt alla

För 10 år sedan började jag gå på yoga på ett gym. För att utvecklas åkte jag 2012 på min första retreat, till Spanien. Ytterligare två år senare hoppade jag på en utbildning till yogainstruktör och betalade mycket pengar för att tränga ännu djupare in i yogans värld. Jag har inte ångrat mig en sekund.

Den här bloggen var tänkt att huvudsakligen handla om just yoga. Därav kom också namnet RaMaDaSA, som är ett mantra och betyder sol, måne, jord, oändlighet. Nu märker jag att det jag mest skriver om är vandring, mat och löpträning. Det får vi ändra på. Yogan är ju en otroligt viktig del av en friskare livsstil, men har idag blivit en del av min vardag, en del av mitt liv, min livsstil.

Yogan som filosofi

Den yogaform som jag landade i på gymmet var Livsyoga. Jag hade testat några olika former av yoga tidigare men inte fastnat, det här var min grej. Livsyoga är en avskalad form av Kundaliniyoga, avskalad i den bemärkelse att de religiösa delarna är bortrensade. Men den bottnar i samma filosofi och positioner och vi sjunger gärna mantran som en del av att stärka våra energier. Så för dig som har en bild av Kundaliniyoga så har Livsyoga inte samma innebörd. Vi har vanliga träningskläder och använder vanliga yogamattor och de mantran som sjungs eller sägs, kommer från flera av världens traditioner.

Livsyoga tillsammans inomhus

Yoga ensam eller tillsammans

Jag har hittat ett verktyg som hjälper mig i vardagen. Jag får energi av yogan eftersom den ger ett brett spektrum av att först varva ner, sen bygga upp och trötta ut innan du varvar ner igen i en djup avslappning och går av mattan med en ren och klar syn på omvärlden. Numer utövar jag nästan alltid min yoga ensam, men ibland går jag in i en gruppdynamik för att få ytterligare en dimension. De andras energier ger en djupare innebörd av att vara i något tillsammans. Att vara lärare i yoga var också en mycket positiv upplevelse som jag ser fram emot att få återvända till. ”En yogalärares djupaste uppgift är att stödja andra att lita till sin egen inre auktoritet”, säger min lärare Tomas Frankell.

Yogan är både fysisk och mental

Förutom att yogan är en fysisk träningsmetod som vrider, töjer och böjer på kroppen, så är det också en träning för sinnet. Genom fokus, mantra och andningstekniker jobbar vi minst lika mycket med sinnet, att styra och stilla sinnet. Andetaget är en central del av yogan, som skiftar från ett lugnt mentalt tempo till ett ökat energiskt tempo.

Ytterligare en faktor i Livsyogan (och kundaliniyogan) är olika kroppslås, där rotlåset är det mest använda. I detta drar man ihop och spänner tre muskelgrupper, mage, bäckenbotten och underliv. Jag kommer att skriva mer om detta i kommande inlägg, det här var en kort introduktion och en nystart av ämnet yoga. Klicka på kategori YOGA, så får du upp alla inlägg som behandlar ämnet.

Yogan har tagit sig in på en nionde plats bland svenskarnas favoritmotion- och idrottsaktiviteter enligt Centrum för idrottsforskning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s