Fysisk aktivitet, Hälsosam livsstil, Löpträning

Hjärnstark = motion stärker hjärnan

Läser äntligen Hjärnstark av Anders Hansen, som kom ut för fyra år sedan. Det är en lättläst och underhållande bok som man faktiskt lär sig en hel del av, även om man tycker att man redan vet och kan ganska mycket om hälsa och träning. Den här boken är full av fakta och forskningsresultat som underlag för det som presenteras och slår hårt och stadigt fast att träning gör dig smartare. Vill du bli motiverad och inspirerad till att träna mer? Läs boken!

Det är givetvis inte möjligt att sammanfatta en hel bok i ett blogginlägg, men en intressant del är den som handlar om depression. Vi får lära oss att vi nybildar hjärnceller hela livet, vilket man inte trodde till helt nyligen. Det bildas en ny cell i hippocampus i hjärnan varje minut hela livet, motion ökar nybildningen av hjärnceller vilket bland annat leder till bättre minne. Har man inte tillräcklig nybildning kan det leda till depression. Antidepressiva läkemedel fungerar nämligen också så att de ökar nybildningen av hjärnceller.

Så hur kan vi då sammanfatta det som som Anders Hansen skriver om. Träning gör helt enkelt att du mår bättre, blir mindre känslig för stress, får bättre minne och blir mer kreativ och koncentrerad. Detta är ett samlingsmått på dina kognitiva förmågor, det vill säga tankemässiga förmågor som också är din intelligens. Träning gör dig helt enkelt smartare!

Det absolut mest optimala för hjärnans funktioner är löpning minst tre gånger i veckan, minst 45 minuter per gång, så att du får upp pulsen ordentligt. Det tar flera månader innan du märker en förändring, även med denna ganska intensiva träning. Men självklart är det bättre även för hjärnans funktioner att gå en promenad på tio minuter, än att inte gå ut alls. Det bästa med motion och träning är ju också, tycker jag, att ju mer du tränar, desto mer orkar du och med mindre och mindre ansträngning och motstånd för varje gång.

Och så får vi inte glömma att Hippokrates även myntade uttrycket ”Walking is man´s best medicine”, förutom det kanske mer kända ”Låt maten bli din medicin och medicinen din mat” (Hippokrates, läkekonstens fader, cirka 400 f.Kr)

Hur ska man då aktivera (sina) barn, frågas i boken. De som inte är intresserade av aktivitet. Låta dem välja den aktivitet de själva vill känns som självklart, vi vet ju att allt är bättre än stillasittande. Men jag drar också parallellen till en bild jag sett. Mamman som sitter på en parkbänk med sitt barn, båda med mobilen framför ögonen. Hon frågar mamman bredvid på bänken hur hon gör för att få sitt barn att läsa böcker. Den mamman med sitt barn sitter båda och läser i var sin bok. Barn gör ofta som du gör (och inte som du säger) så ut och spring tillsammans. Eller cykla, eller simma, eller ro eller ……

Precis som barn tar efter dina matvanor. Om du äter det som du vill att barnet ska äta i form av grönsaker och andra nyttigheter, så blir det ofta helt naturligt för barnet att också äta det. Även om det inte alltid vill äta allting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s