Mindfulness, Stress, Yoga

Yoga, vetenskap och fakta

Därför fungerar det, säger Sara Hoy som är kvinnan bakom boken med titeln ovan. Igår, lördag den 7 mars, hade jag glädjen att dela två timmar av hennes tid tillsammans i en workshop på Yogayama Sjöstaden.

Vi börjar denna lördagsförmiddag med ett mycket lugnt och skönt yogapass. Stämmer av alla delar i kropp och andning och tonar in oss i en gemensam energi. Så småningom övergår Sara till att prata om stress och kortisol.

Kroppen reagerar lika på stress oavsett varför den uppstår

Yogan är mer än fysisk aktivitet.

Yogan ökar förmågan till mindfulness. Om man jämställer mindfulness med meditation så kan jag skriva under på det. Efter ett fysiskt yogapass och en savasana, är det otroligt mycket lättare att gå in i en avslappnad meditation. Kroppen har jobbat, sinnet är lugnt och att bara sitta, vilket jag gärna gör, blir mycket enklare än om man bara sätter sig ner för att meditera utan föregående fysisk aktivitet. Vi får en cocktail effekt av fysisk aktivitet och ökad förmåga till vila.

Dagens workshop är inriktad på stress och vad yogan kan göra för oss som upplever stress. Kortisol är, som många vet en energifrigörare, som ökar när du upplever stressade situationer. I Saras forskning har man bland annat kunna mäta att yogan balanserar dygnsrytmen för kortisolet så att produktionen är lägre på kvällen än vad den annars skulle ha varit. Det betyder, om jag tolkar korrekt, att det är lättare för oss att komma till ro i sömnen och sova bättre.

Vad kan yogan ge dig

Stress är en psykobiologisk process får vi lära oss. Både kroppen, knoppen och känslorna är involverade. Oavsett vad som utlöser stressen så händer samma sak i processen. Även om yogan är definierad som en fysisk aktivitet så innehåller den, som alla vi yogisar vet, så mycket mer. Till att börja med så andas hela miljön i en yogastudio lugn och stillhet. Yogan jobbar medvetet med andningen, lugnar ner, triggar upp och lugnar ner igen, inför den avslutande vilan, det viktigaste av allt. Många klasser innehåller också en meditation och mindfullness, en viktig del för att mota ut stressens skadeverkningar.

Stress – obalans mellan krav och kapacitet

Det är när våra resurser och vår kapacitet inte står i balans med de krav som ställs, som vi upplever stress. Hur kan yogan balansera? Yogan ökar vår fysiska kapacitet, men även vår aerobiska kapacitet, det vill säga konditionen. Yogan ökar vår styrka och är muskelstärkande, samtidigt som den ger oss ökad flexibilitet och rörlighet. Slutligen skapar vi också rent fysiskt bättre balans.

Genom dessa punkter får vi mer än fysisk aktivitet, i slutändan ökar också vår förmåga till mindfulness, det blir en cocktaileffekt av fysisk aktivitet och ökad vila.

Vilka delar saknas i yogan

Men det finns också delar som yogan inte ger. I yogan jobbar vi med mjukvävnader som muskler och bindväv, men inte med tillräcklig belastning för att stärka skelettet. Så det är viktigt att komma ihåg att matcha sitt syfte med sin praktik. Välj den yogaform som du har behov av och komplettera med andra träningsformer. Själv har jag upplevt många fördelar med yogaträningen i min löpning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s