FrisktLiv, Mindfulness, Qigong, Yoga

Qigong för balans, fokus och stillhet

Mitt på dagen idag blev jag erbjuden att delta i ett qigong pass. Klart man tackar ja. Vår instruktör, en alldeles vanlig kvinna, med utbildning inom både kinesisk medicin och qigong, ledde oss igenom några enkla grunder under en halvtimme.

Qi står för livskraft eller livsenergi – Qi är själva livet. Vi började med att hitta ett av våra energicentrum, inkörsporten det lägre dantian, i den lägre delen av buken. Sen går vi igenom några olika rörelseserier som till exempel symboliserar ”en resa österut över oceanen”, ”att göra sig av med förbrukad energi”, ”se ut över havet”, (som att se ut över livet självt) och ”Lotusblomman”. Sköna mjuka, meditativa rörelser, men som för en del var lite jobbiga. Det här var ändå bara en väldigt kort introduktion, så jag kan tänka mig att det efter hand gör att man övar upp både bra balans och fokus och att man tränar en del fysik också.

Det främsta syftet med att utöva Qi Gong är enligt instruktören att göra det möjligt att bli naturlig. Tanken är att hitta tillbaks till sitt naturliga tillstånd och därmed komma i harmoni med omgivningen och bli lycklig i sin tillvaro. Övningarna gör kroppen mjuk och avslappnad och gör att negativa tankar, som oro, nedstämdhet, ångest och stress lättare försvinner.  Du kan då enklare hitta stillhet, men också koncentration. Man arbetar med andning, kroppshållning och rörelse, men även med meditation.

Qigong får oss i balans, skapar stillhet och fokus mitt på dagen.

Wikipedia säger att det finns över 2000 olika stilar av qigong. De kan skilja sig mycket eller litet och har ofta olika synsätt och träningstekniker. Buddhistisk qigong brukar ha tydliga influenser från olika versioner av Yoga, som kom med buddhistiska pilgrimer från Indien, medan de äldre versionerna av taoistisk qigongträning brukar använda sinne och intention mer än bara ren fysisk andning.

Wikipedia fortsätter att lära oss att medicinsk qigong bygger på traditionell kinesisk medicin och syftar till att stärka utövarens fysiska och mentala hälsa. I Kina räknas en metod som medicinsk qigong om den har testats i vetenskapliga studier som påvisat goda hälsoeffekter och metoden är godkänd av de kinesiska hälsomyndigheterna. Qigong ger enligt en svensk studie positiva effekter för personer som drabbats av utbrändhet. Exempelvis ledde qigongträningen till minskad upplevd stress och minskad sjukfrånvaro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s