Mindfulness, Träning, Yoga

På Yoga Games i Stockholm

Fem yogaklasser på samma dag, det kan tyckas som väldigt mycket, och det är det. Men programmet är upplagt så att man kan skapa en väl avvägd mix mellan workshops, återhämtning, föreläsningar och fysiskt hårda yogapass.

Temat för helgen är Benefits of stillness. Tillsammans uppmärksammar vi alla de fördelar som ges av att landa, sänka tempo och hitta tekniker för detta. Behovet har aldrig varit större som en motpol till vardagens ständigt ökande tempo. 

Eftersom jag vet att jag ofta är seg och stel på morgonen är mitt första pass denna söndag en föreläsning. Filosofi som teori. Författaren Josephine Selander berättar om sin bok och läser valda stycken. Inte så revolutionerande, mest en lösryckt sammanställning av tidigare filosofers verk och ett försök att binda ihop dåtid med vår nutid.

Hero´s journey
Därefter har jag valt ett fysiskt pass med Shay Peretz. Det hålls på engelska och han pratar oavbrutet, samtidigt som han guidar oss genom passet. Inget nytt, eventuella nya lärdomar är hans önskan att överraska oss, att inte följa den förväntade mallen och att han själv får många nya upplevelser och reflektioner av oss. Fem frågor ska vi ställa oss parallellt med att vi yogar. Vad är mina intentioner, vad är det som gör att jag inte uppnår dem dvs vilka är mina ”gatekeepers”, vilka är mina ”alies” dvs mina bundsförvanter och så pratar han om ”belly of the whale” alltså hur man känner sig i valens mage. Alltid liten. Den femte kan jag inte återge, minnet sviker, så jag missade förmodligen ”the conlusion”, konklusionen.

You are Potent!
Den tredje klassen jag valt handlar om att vara potent. Det visar sig att det är Kundalini yoga, ett mycket potent pass/kria säger Sophia Göth en ganska, tycker jag, ung kvinna som bott i LA i 15 år och utövat yoga i 25 år. Kundalini yogan är min yoga. Och jag vilar i det välkända, de ofta praktiserade positionerna/asanas och den lugna energin som infinner sig. Vi andas, tonar in, rör oss både sittande och stående, avslutar med savasana till gongens toner och till sist meditation och mantra. Så skönt, här mår jag bra.

Efter lunch förbereder jag mig för Matt Giordano som ska hålla en klass i Move your body, free you mind. Till nästa år måste jag läsa beskrivningar lite mer noggrant. Jag har skapat föreställningen att vi ska dansa, men det visar sig vara precis tvärtom, vi ska sitta still, lära oss att sitta still.

En duktig kille, även han från USAs västkust, som visar oss utmanande rörelser för att stretcha de muskler och ligament som behöver vara rörliga när man mediterar. För att kunna sitta still och meditera under en längre period är det inte bra om kroppen är den som skriker högst, svårt att meditera då. Det är verkligen bra rörelser och man känner direkt att det får effekt på önskad muskulatur. Sen för han oss in en lärorik meditation också. Mycket bra.

Lullaby
Det sista passet för dagen hålls av Rusty Wells. En ung kille, från San Fransisco, med en bakgrund som han söker förlåtelse för. Han pratar med oss, berättar vad yoga är egentligen, utanför yogasalen och de fysiska ansträngningarna. Att vi inte bara ska önska varandra en massa saker och skicka ord på messenger utan verkligen finnas där för varandra. Erbjuda varandra våra tjänster, göra något för våra vänner, utan att de ber om det. Vi sjunger tillsammans och så guidar han oss genom några fysiska serier med ord som får vissa delar av den stora salen att skratta hysteriskt. Visst är han rolig, men inte så rolig😊 Passet avslutas med att han sjunger för oss, det känns otroligt rofyllt. Kanske för att det nu är slutet på en lång helg.

Volontärarbete
Under hela lördagen var jag volontär på Yoga Games. Jag fick hand om salen där det hölls gratis klasser och det var fullt upp hela tiden. Lärarna skulle tas om hand och instrueras, tekniken skulle fungera, alla skulle lämna biljett och mattorna arrangeras så att alla fick plats. Gratisklasserna var minst lika populära som de man betalar för. Här var dock yogan mer i ett grundstadie om jag tolkar dagarna korrekt. Men mycket bra. Vinyasa, Yinyoga, Globalyoga, Ashtanga och en föreläsning om hur klimakteriet påverkar kroppen. Lördagen avslutades i Shamanismens tecken.

Båda dagarna pågick också en Hälsomässa med många fina utställare från yogavärlden och riktigt bra erbjudanden.

Lite kritisk låter jag till en del av klasserna. Mycket är min egen okunskap och kanske oförmåga att tillgodogöra mig allt fullt ut. Men var och en deltar med utgångsläge från sin egen nivå och har också skapat sina egna förväntningar. Arrangemanget var mycket bra genomfört, proffsigt och när jag idag på måndagen summerar dagarna har jag lärt mig mycket och fått många nya insikter. Två mycket väl spenderade dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s