Ekologiskt, Hemlagat, Kost

Blåbärstider i skärgården

Sommaren 2018 var det varmt, för att inte säga mycket varmt, väldigt länge. I år har vi bara haft några dagar, kanske en vecka högst, med riktigt höga temperaturer. Förra året inget regn, i år ganska mycket regn, men trots det inte direkt kallt. Ett perfekt blåbärsår med andra ord. Omväxlande sol och regn med stabilt läge runt 20 grader.

I höstat investerades i en blåbärsplockare med skaft, det skulle gå snabbt och vara enkelt att plocka. Och ja, efter lite övning så har det gått ganska snabbt. 68320803_480562619422323_1684340148898103296_n.jpgDet blir en hel del rensning, men även där har vi utvecklat tekniken och fått upp hastigheten. Så förutom att jag får egna färska blåbär till yoghurten varje morgon, så kan man äta blåbär med gräddmjölk till dessert. Uppskattat av många.

En morgon fick vi också boveteplättar med vispgrädde och blåbär och banan till frukost. Mums! Plättarna var gjorda med mandelmjölk som var inköpt som ett test, men som inte kommer att köpas igen. Inte mycket smak på den, väldigt vattning, men i plättarna gick det bra att använda. Inget matsvinn här inte😊 Tack dotter Olivia för en god frukost. 67357717_377606282957148_4023682416961912832_n.jpg

Glass gjorde hon också min flinka dotter, med blåbär givetvis. Finns det något bättre än ”hemalagad” glass? Bara ägg, grädde och bär/frukt, möjligen lite kokossocker för den som önskar. Och för en liten brytning och knaprighet serverades Oskars egenkomponerade havreflarn till. Visst har vi det bra!

Förutom att blåbär är väldigt gott (känner du någon som inte tycker om blåbär?) så får vi i oss massa nyttigheter genom det lilla bäret. Att det är bra för syn och slemhinnor har vi säkert koll på, men det är också väldigt bra för matsmältningen främst genom sitt innehåll av garvsyra och tanniner. Som många andra bär är det fullt av antioxidanter,  men den starka mörkblå färgen indikerar en mycket kraftig antioxidant som bland annat förhindrar att fetter oxiderar i blodet och verkar inflammationshämmande.

Läs gärna mer om det goda blåbäret här Kurera.se/tio-anledningar-att-ata-mer-blabar/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s