Påskdessert, vacker och god
FrisktLiv, Hemlagat, Kost, Osockrat

Hur gick det med påskfirandet

Nu är mailkorgen och tidningarna fulla av nyttighetstips för att uppväga allt det söta och onyttiga man stoppade i sig under påskhelgen. Och antydningar om att man ätit alldeles för mycket så att man måste hålla igen. Är det så verkligen, äter vi för mycket och fel mat bara för att det är storhelg? Eller är det de som vanligtvis inte bryr sig om vad de äter som också överäter när chansen ges?

Vi fick möjlighet att fira påskafton med våra kära barn och deras respektive. Vi hade turen att få två fantastiska soldagar, även om utetemperaturen inte blev så hög. Vi har också ett gästhus där ”barnen” kunde bo under nätterna och vi behövde alltså inte komma i närheten av varandra, varken utomhus eller inomhus. Inte alla har möjlighet att umgås med dessa förutsättningar för att undvika att föra eventuell corona-smitta vidare. Än så länge är alla friska.

Vad fick vi då att äta? Några nya recept hade jag letat upp och på långfredagen samlades vi runt en vegetarisk kålpudding, där köttfärsen ersatts av svamp (ekologiska kastanjechampinjoner) blandat med valnötter, röda linser, lök och grädde. Frysta lingon utrörda med lite kokossocker till. Detta intogs vid den under dagen egentillverkade eldstaden. Supergott! Till dessert? Bananer grillade på glöden, fyllda med riktigt mörk choklad. Svårslaget.

Påskafton brukar vi äta en kombinerad lunch och middag under eftermiddagen. Då har alla oftast tid att sitta ner och umgås, man är hungrig, kan äta mycket, men bara en gång under dagen. I år hade jag gjort en spenat- och chevrepaj med mandelmjöl och sesamfrön som pajdeg och ugnsbakade rödbetor med fetaost, recept från DietDoctor.com. Fyra sorters sill, kokt potatis, ägg och ett riktigt danskt rågbröd är svårt att ta bort från påskbordet, men direkt onyttigt kallar jag det inte. Därefter en lammstek (som jag dock inte äter) och ugnsbakad skreitorsk med lökröra. Sparris skulle det varit till också, jag lyckas nästan alltid glömma någon detalj. Lyxigt blev det ändå!

De som inte lagade maten till påskbuffén snickrade under dagen en stor drivbänk med två överblivna gamla fönster som lock. Den ska nog gå bra att odla i. De som prioriterade att måla sin nya lägenhet på påskafton, hann ändå med att fixa påskdessert. Det är den ni ser på bilden överst, en fantastiskt god mix av choklad, nötter, avocado och passionsfrukt. Inget socker eller vetemjöl och massor av vitaminer. Det innehållet behöver ingen avstå från. En skön och god påsk har vi haft, utan något som helst dåligt samvete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s