Livsstil, Mindfulness, Vandring

Mindfulness – medveten närvaro i nuet

Att lära sig lite mer om mindfulness kan aldrig vara fel, tänker jag när jag anmäler mig till en förmiddag på ämnet. Vi är en stor grupp förväntansfulla, med vitt skilda erfarenheter, som under några timmar ska fokusera på hur man blir mer medveten i nuet.

Gym för hjärna och hjärta
Att praktisera mindfulness är som att gå på gym för hjärnan och hjärtat, säger föreläsarna. Det är en urgammal buddistisk tradition som togs till västvärlden, USA, redan 1979 av en läkare och professor. Tekniken kommer alltså från Zenbuddhismen, men är inte en religion och om man praktiserar denna typ av meditation i 45 minuter varje dag under 6-8 veckor, det så kallade klassiska programmet, så får man mätbara förbättringar och reduktion av både fysiska (30-35%) och psykiska (40-50%) stressrelaterade symptom och en märkbart ökad livskvalitet.

animal-3158909_1920-e1572816860551.jpg

Medveten andning
Vad det väldigt enkelt handlar om är att uppmärksamma våra tankar, känslor och vårt beteende. Medvetandegöra hur vi andas till exempel. Bara sätt dig ner på ytterkanten av en stol, vila händerna på låren, håll ryggen rak, slut ögonen och fokusera på andningen. Dina tankar kommer att vandra iväg, det gör de för alla, men för tillbaka tankarna till här och nu. Andas. Långa djupa medvetna andetag. Och varje gång du känner att tankarna flyter iväg, så för du milt tillbaka dem till här och nu.

Träna hemma
Vi får lära oss att vi tänker 55-65.000 tankar varje dag! Det är många tankar det. De flesta av dem är dock samma som de som vi tänkte igår. Här kan vi träna hjärnan med hjälp av mindfulness. Till nästa tillfälle ska vi träna hemma på att uppmärksamma vår andning. Vi ska också träna på att medvetandegöra det vi gör med vår kropp, känn hur vattnet i duschen strilar mot huden exempelvis. 10 minuter per dag ska vi också helst genomföra en kroppsskanning, det vill säga att i sittande eller liggande position gå igenom hela kroppen från tår till huvud, och låta varje liten del slappna av. Detta är yogans savasana, så den är jag väldigt väl bekant med och utövar ofta. Känns alltid väldigt skönt.

woman-2827317_1920

Vandra medvetet
Att vandra är också ett slags mindfulness, säger jag. Medveten vandring, närvaro i steget, närvaro i takten och på den miljö och omgivning man befinner sig i. Bara gå, kilometer efter kilometer, bli trött, pausa, gå lite till och förnimma hur intrycken förändras. Vad händer med ljuset efterhand som dagen förändras. Uppmärksamma hur dina ben och fötter känns mot underlaget. Det finns mycket att vara fokuserad på under en lite längre eller även kortare vandring.

Mindfulness – mentala strategier >

En reaktion till “Mindfulness – medveten närvaro i nuet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s