Livsstil, Mindfulness, Yoga

Mindfulness strategier

Hur har vi upplevt att leva med de uppgifter vi fick att utföra vid första tillfället? Har vi mött motstånd? Känner vi oss nöjda med det vi gjort? Har vi belönat oss själva? Nej det där med belöning och beröm är vi generellt dåliga på, både vad gäller oss själva och många gånger även för andra. När vi i gruppen berättar hur väl vi genomfört ”hemläxan” så blir det lite skämtsamt en slags konkurrens, det går prestige i hur mycket man har gjort mindfulness. Vem är bäst på mindfulness!Vatten mot sten_mindfulnessAndningen är viktig att tänka på, så att vi undviker den snabba stressade bröstandningen. En teknik vi kan testa är kvadratisk andning; andas in 4 sek, håll 4 sek, andas ut 4 sek, håll 4 sek osv.

Men idag ska vi lära oss om olika förhållningssätt till livet, lära oss att se och förstå vilken attityd vi har och vilken vi kan välja att ha, om vi blir medvetna om möjligheten. Mentala strategier helt enkelt.

Nio mentala strategier
Först har vi acceptans. Konstatera fakta, så här ser det ut, detta är läget just nu. Det betyder inte att man lägger sig eller ger upp, bara accepterar situationen. Kan man landa i acceptans, kan man också komma vidare.

Att inte döma är nummer två. Inte döma andra, men viktigt att komma ihåg, inte döma sig själv heller.

Som nummer tre kommer Att inte sträva. När man kämpar hårt engageras en motkraft, man skapar något att kämpa mot, och då tar det emot. Strävar man framåt, blir det tungt, det är det inte meningen att det ska vara. Det ska vara kul på vägen och vi ska komma ihåg att belöna oss själva. Det här är den strategin jag har störst behov av att förändra.

Kärleksfull vänlighet, tänk på hur du bemöter ditt barn efter att det misslyckats på ett prov. ”Det går bättre nästa gång”, säger du eller hur? Du talar förhoppningsvis inte om för barnet att det är dåligt. Gör inte det mot dig själv heller.

Nyfikenhet/Nybörjarsinne är den femte strategin/attityden. Att ha ett öppet sinne och vilja utvecklas. Det här är lätt för mig, älskar att lära nytt och finna nya upplevelser i livet.

Släppa taget. Du kan inte göra något åt det som har varit, se till att du kommer till avslut och lägg det bakom dig.

Ett träd som inte gav upp
Acceptera, släpp taget, ändra fokus, känn tillit och ha tålamod.

Tacksamhet. Fundera en stund varje dag, kanske innan du ska somna, på vad du har att vara tacksam för under den dag som gått. Vi har alla något att vara tacksamma för och genom att fokusera på det, förändras perspektivet från det som är dåligt till det som är bra.

Tillit. Att känna tillit, till att det kommer att bli bra, det är inte så lätt som det kan tyckas. Det är lätt att oroa sig för framtiden, vad som kan hända eller inte hända. Att känna tillit har jag jobbat mycket med på senare år, men även med att känna tacksamhet. Vid avslut av en yogasession nyligen kunde jag till och med känna tacksamhet över att jag kunde känna tillit.

Tålamod är den nionde mentala strategin. Allt kan inte ske snabbt och enkelt. Det måste få ta lite tid, var medveten om det.

Slutligen ska vi få en metod att jobba efter, SOAS. Stanna upp, Observera, Acceptera och Svara eller Släppa. Vad det handlar om är att bli medveten om vad som händer i nuet och hur det känns i kroppen. Därefter att göra ett aktivt val, ska jag reagera på det jag känner så som jag känner eller kan jag släppa det jag känner?Ramadasa_meditation

< Mindfulness – medveten närvaro i nuet

 

 

 

 

 

 

 

En reaktion till “Mindfulness strategier”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s