Livsstil, Yoga, Yogatest

Restorative yoga

Ikväll är det dags för restorative yoga, på Yogayama Sjöstaden. Vad är detta? Renovering av hela kroppen inklusive sinnet? Eller vad är det vi ska få vara med om?

Cykel i behov av stor restaurering

Kan man känna sig som en gammal cykel som behöver renoveras? Ja, det kan man säkert. Efter en veckas hårt lönearbete, kanske utan så stort inflytande eller möjlighet att påverka, är det lätt att kroppen är sliten. Och detta pass läggs passande nog sent en fredagkväll.

När jag kommer dit är det fullbokat, hmm, ska jag behöva gå hem igen. Nej, några platser släpps upp fem minuter före start, så jag får en matta också, men salen är sedan full. Vi lägger oss i första positionen som är på rygg med fjärilsben. Vi ska ligga minst fem minuter i varje position och musklerna får inte arbeta eller vara spända. Alla kroppsdelar ska stöttas upp och supportas, med hjälp av kuddar, block och filtar. När det inte är musklerna man ska stretcha eller behöver för att hålla kroppsdelarna på plats i en viss position, då kommer man åt andra delar som frigörs och tillåts att släppa på spärrar och blockeringar.

Kärnan i denna speciella yoga är återhämtning och återuppbyggnad. Övningarna baseras på stillhet, tystnad och vila för att skapa möjlighet för kroppen och nervsystemet att återställas och läka. Precis som cykeln har många olika delar som behövs för att den ska fungera, så behöver vår kropp inte bara mat och motion utan också tid för återhämtning. Google translate översätter ”restorative” med stärkande och det är en ganska bra beskrivning.

Meditativ yoga, lättast efter fysisk aktivitet

Endast ett pass är lika med inget pass, kan man säga. Jag har provat på, men för att få utdelning och förståelse behövs närvaro vi fler tillfällen. I min nuvarande situation är jag inte stressad i den bemärkelsen att dagarna är fulla av uppgifter som inte hinns med, utan snarare en underliggande stress och oro för hur framtiden kommer att lösa sig. Det är också en stress, men för mig i nuläget är längtan större efter att få ge mig ut på en längre löprunda, kämpa och bli trött med energimusik i lurarna. Eller att gå på ett lite klurigt aerobic danspass, kanske Zumba, och fokusera mer än 100% på att följa med i stegen. Det är för mig just nu avkoppling och stärkande för kroppen. Och rensar skallen från alla tankar som upprepar sig.

Men det som är spännande att se, är det stora behovet av denna klass. Mitt i trendiga och ungdomliga Hammarby Sjöstad i Stockholm, fylls fredagskvällen med människor som under 1,5 timme har behov av att guidas till att hitta stillhet och ro, tillsammans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s