Vinyasa
Träning, Yoga, Yogatest

Ikväll test av Hatha-yoga

På väg mot ett yogapass jag inte tidigare genomfört. Jodå, visst har jag provat lite Hatha-yoga, det är ju grunden för det mesta av den yoga som genomförs i Sverige idag, men inte som test och inte på denna yogastudio.

Det är 100% luftfuktighet ute, så man blir väldigt blöt trots att det egentligen inte regnar. Det spö-duggar hade yogainstruktörens dotter definierat det som, väldigt passande. Jag klär mig i fullt regnställ och vandrar iväg vid gott mod. Det tar cirka 30 minuter att gå dit och lika långt hem, men det är alltid skönt att röra lite på sig.

Ett Hatha-yogapass kan gå till på många olika sätt, grunden är att försöka skapa balans i kroppens energisystem för att uppnå fysisk och psykisk hälsa genom bland annat olika positioner och andningsövningar. Ha betyder sol och tha måne, så hatha är föreningen mellan sol och måne, dvs Shiva och Shakti, det maskulina och det feminina. Klasserna ska utformas för att antända kropp och själ och leda fram till en utveckling av medvetandet.

Idag börjar vi med att mjuka upp bäckenet och hela ryggraden med nackkotor och allt. Ländryggen är ett känsligt område som många har problem med, troligen för att vi sitter för mycket under dagarna och/eller böjer oss på felaktiga sätt. Så en stark och flexibel ländrygg är värt väldigt mycket, inte minst för att slippa få ont.

Hatha_yoga_ramadasa

Jag är ibland lite överdrivet försiktig med att prova nya positioner och rörelser fullt ut. När man inte längre är helt ung (som jag) tar det lite för lång tid att läka en sträckning eller en överansträngning, tycker jag. Så jag känner in långsamt och just inkännande. Jag har inte bråttom med att bli ytterligare flexibel, det kommer efterhand i alla fall, bara man gör något litet varje dag.

Men ikväll fortsätter passet väldigt lugnt och mjukt. Inga extrema positioner eller för långa statiska hållningar. Man blir lite varm mitt i passet, men inte svettig. Vi utlovas både minskad stress och ökad energi. Det innehåller en del förenklade solhälsningar, med kända positioner som hunden och kobran och några vridningar, inget komplicerat. Det är ett skönt pass, som passar alla, kan rekommenderas. Men för egen del är jag fortfarande mest fäst vid min egen typ av yoga – Livsyogan, som är en form av Kundalini, den bästa enligt mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s