Team Kostfonden
FrisktLiv, Kost, Kostfonden, Osockrat

Vem är sockerberoende?

Att kakor, glass och godis innehåller socker är inte så konstigt, vi köper det och äter det för att det är sött och för att det ska vara sött. Men när så kallade nyttiga frukostflingor, nyttig yoghurt och mörkt bröd, för att ge några exempel, också innehåller mängder med socker, då äter vi en massa socker som vi inte har valt och som vi inte vill äta.

Kostfonden IDD160 Kostfonden IDD021 kostfonden-idd310.jpg

Lördagen den 12 oktober höll Eva Meurk i en föreläsningsdag tillägnad Bitten Jonsson och hennes ”25 osockrade år”. Bittens bok Sockerbomben kom ut redan 2004 och har idag sålt i över 70.000 exemplar. Den handlar om hur du blir fri från ditt sockerberoende.

Men det är skillnad på att mer eller mindre omedvetet äta mer eller mindre socker. Trots att de flesta idag vet att socker är skadligt, så ökar försäljningen år efter år. Sjukvården, medierna och många hälsoförespråkare ger oftast samma råd till alla. De är dåligt pålästa om skillnaden mellan att ha ett socialt bruk, ett skadligt bruk eller ett beroende och att vägen till ett friskt och sockerfritt liv ser olika ut för de olika grupperna. Vi fick idag också lära oss mycket om att det är stora likheter mellan att vara sockerberoende och beroende av exempelvis alkohol, nikotin, spel eller shopping.

– När du äter socker händer det något annat i din hjärna än i min, säger Bitten. Ett beroende definieras inte av hur mycket socker du äter, utan hur ditt sug efter det ser ut.

IMG_20191012_155642– För inte så många år sedan åt vi i Sverige 1 kg socker per person och år, säger Ann Fernholm. Idag äter vi 44 kg per person och år! Sockerbolaget har under decennier drivit gigantiska kampanjer om vårt billigaste födoämne – socker! Det är en orsak till att vi idag äter så mycket socker.

Ann berättade också kort om vilka studier som Kostfonden stödjer och som vi snart kommer att se resultat av. Se bild ovan.

Många läkare och forskare har dock på senare år fått upp ögonen för sockrets skadliga effekt på hjärta och kärl, men också som en av orsakerna till västvärldens fetmaepidemi och till den snabba ökningen av diabetes typ 2. Det behövs mer forskning för att vetenskapligt få belägg för kostens betydelse och för att kunna ge anpassad kostrådgivning inom sjukvården.

Bidra till forskning som etablerar nya kostbehandlingar
Vill du stödja Kostfonden? Det bästa är att bli månadsgivare, men självklart kan du även ge ett engångsbelopp. Det finns också andra sätt att vara med och stärka kostvetenskapen. Gör en födelsedagsinsamling på Facebook, hedra en anhörig genom en minnesgåva eller bli företagsvän. Mer om hur du gör för att stödja Kostfonden här >

Vad kan jag äta som är utan socker
En enkel regel är, köp bara mat som inte behöver en innehållsförteckning, dvs rena produkter med bara en ingrediens. Då undviker du inte bara socker i alla dess former utan även alla tillsatser och konserveringsmedel mm. LCHF- och paleokost innehåller inte socker och är även fritt från de kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen, som i till exempel mjöl från våra vanligaste sädesslag.  Det finns många böcker och sidor på nätet. Sök, läs och prova. Det är både gott och ger dig ny energi.

Bitten Jonsson är i grunden sjuksköterska och därefter utbildad i USA inom beroende/addiktion. Hon är Sveriges främsta expert på sockerberoende med över 20 års erfarenhet av behandlingar och en efterfrågad föreläsare.

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och författare av böckerna Ett sötare blod och Det sötaste vi har. Ann är övertygad om att kostbehandlingar kan spela en mycket större roll i vården än vad de gör idag. Hon har varit med och grundat Kostfonden eftersom högkvalitativ forskning är avgörande för att förändra vården.

 

Foto produktbilder – Cristian Bogdan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s