Ekologiskt, Hemlagat, Kost

Äppleinspiration

Så här i äppletider blev även jag lite sugen på att se om det gick att göra lite gott av alla äpplen som finns på landet. Jag hittade ett recept hos Hälsoinspiratören som inte innehöll varken vetemjöl eller vanligt vitt socker och det är viktigt för den kost jag förespråkar. Äpplen är ju inte ok med en LCHF-diet, men personligen är jag inte så strikt när det gäller kolhydrater som innehåller en mängd andra nyttigheter. Dessa äpplen är också garanterat obesprutade och plockade mogna från trädet så bättre kan det inte bli.

Receptet innehöll dessutom andra fina produkter som mandelmjöl, kokosolja och självklart äkta kanel från Ceylon som man kan ta hur mycket som helst av och mår bra av. Vår vanliga billiga kanel (kassiakanel) som kommer från ett annat slags träd, blir giftig i stora doser, så den ska man använda sparsamt. Jag avvek lite från receptet genom att använda tre äpplen, dubbelt så mycket kanel och vid servering strödde vi över ytterligare kokossocker. Vispgrädde, äkta fet vispgrädde utan tillsatser av olika förtjockningsmedel eller annat, är det godast att ha till, den behöver absolut inte sötas. Men vill man använda kokosgrädde eller mandelgrädde går det givetvis minst lika bra.

äpplekaka

Nu tyckte inte vi att den här kakan blev en höjdare, tyvärr. Men det var första gången jag gjorde den. Så nästa gång ska jag testa med fyra äpplen, det var väldigt mycket kaka tyckte jag. och så en större och vidare form. Enligt receptet skulle man använda en brödform, men jag tror det blir bättre i en stekpanna (gjutjärn givetvis) eller möjligen i en pajform. Vi får se.

Receptet: 2 äpplen, 3 msk kokossocker, 3 ägg, 2.25 dl mandelmjöl, 1 dl kokosmjöl, 1.5 tsk bakpulver, 3 msk kokosolja, 3 msk vatten, 1 tsk kanel, lite kardemumma.

Den äpplekaka som min mamma brukade baka, och som vi alla älskade, innehöll naturligtvis både vitt vetemjöl och vitt socker, som det mesta gjorde på den tiden och fortfarande gör i de flesta kosthåll, men den var hembakad och med svenska äpplen. Och kosten i övrigt på 1970-talet innehöll inte lika mycket tillsatser och socker som vi generellt tenderar att sätta i oss idag. Min mammas kaka var oavsett mycket saftig och innehöll många äpplen, bakad i stekpannan. Tror att hon strödde pärlsocker och hackad mandel ovanpå också och det är ju gott! Familjen kallade den för ”Emmy Nysse”-kakan efter en tant som vi hyrde hos på sommaren. Hon bakade denna kaka och hette Emmy någonting som jag som litet barn inte kunde uppfatta eller uttala och tyckte lät som ”nysse”. Så då åt vi Emmy-nysse-kaka. God var den i alla fall, även min pappa har fortsatt att baka den efter att mamma inte längre var med oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s