Träning, Yoga, Yogatest

Ikväll Vinyasa, första gången

Det finns idag så otroligt många yogaformer och det dyker bara upp fler och fler hela tiden. Hur ska man kunna bilda sig en uppfattning om vad som är vad, vilken som passar mig och hur svårt eller lätt det är. Man måste prova, prova och prova igen.

Jag testade en del olika yogaformer i början av 2000-talet. Tyckte inte att det var något för mig. Jag testade faktiskt yoga redan när jag bodde i Malmö, det måste ha varit i början av 80-talet, kan ni tänka er. Inte många som gjorde yoga då. Vet inte om jag ens berättade för någon, men jag vet att eftersom jag jobbade som stewardess och ofta kom fram sent till olika hotellrum i världen, var yoga en form av träning som gick att utöva på hotellrummet. Jag löptränade även då, i liten skala, men det var inte alltid det passade in med flygtider och miljöer att ge sig ut i.

Runt 2010 testade jag yoga på det gym där jag för tillfället hade kort, det gym som låg närmast där jag bodde. – Vad är detta för yoga, frågade jag läraren Boel efter första passet. Nja, bara yoga, sa hon, men jag ville veta, det var inte som den yoga jag gjort tidigare. Det kallas Livsyoga fick jag till sist henne att säga. Det är en form av Kundaliniyoga, fast utan de religiösa inslagen.

Jag gick på yogan en gång i veckan under två års tid. Det var mycket givande. Jag träffade och lärde känna Inger som också var kontinuerligt på passen. Så småningom uppstod behovet av att komma vidare och utvecklas inom yogan och jag hittade en yogaresa till en liten ort utanför Malaga med en fantastisk lärare, Eva. En vecka där gav ytterligare mersmak, och när Inger föreslog att vi skulle gå en yoga lärarutbildning, var jag mest tveksam på grund av kostnaden. Men efter lite efterforskningar började vi båda två en årslång utbildning till yogainstruktör med Tomas Frankell på Deva institute.

people-2573216_1920.jpg

Men Vinyasayoga då, vad är det? Vinyasa betyder ”andningssynkroniserad rörelse”, läser jag på nätet. I Vinyasayoga samordnas andning och rörelser i ett dynamisk flöde mellan olika positioner, kan jag också läsa mig till. Det kan vara olika intensitet och upplägg, vissa innehåller mer meditation, vissa mer kraftfulla positioner och vissa har ett mer spirituellt fokus. Vinyasayoga är egentligen mer ett sätt att yoga än en specifik stil. Den klassen jag var på ikväll var väldigt lätt, rent fysiskt. Alla kan göra det här tänkte jag, och det är ju en del av poängen. Alla ska kunna börja yoga. För mig var det mycket enkla, välkända positioner om än i lite annorlunda kombinationer och flöden. Det gav inte mig så mycket, ärligt talat, men jag har ju också idag faktiskt jobbat med yoga i snart tio år.

Men jag lär mig ständigt något nytt, nu har jag en bättre bild av vad Vinyasayoga är. Jag kan svara på frågor från mina kommande kursdeltagare och jag vet att det finns om jag skulle känna behov av just den typen av yoga, som ju helt klart har effekt på hela kroppen. Om du börjar och fortsätter blir din kropp starkare och mer flexibel, du får ökad mental fokus, all yoga rensar kroppen på gifter och slaggprodukter och ökar blodcirkulationen. All yoga är bra för dig, det gäller bara att hitta det som just du gillar bäst!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s