Frisk mat, Hemlagat, Kost

Finns det ”nyttiga” kakor?

Visst uppskattar jag en god dessert, vem gör inte det. Choklad är min absoluta favorit, riktigt mörk choklad, gärna i kombination med nötter och hallon. Det kan liksom inte bli fel. Men här är en dessert som är allt annat än fel. Vi hittade receptet i somras och min dotter, som är bäst på desserter, fick inspiration och lagade till familjen. Vi hade precis plockat svarta vinbär från vinbärsbusken och visste inte riktigt vad vi skulle använda dem till.

Så efter en god middag packade vi kaka och kaffe och gick ner till bryggan i kvällssolen, denna fantastiskt varma sommar. Bättre dessert går inte att få, bakad på mörk choklad, kokosolja, ägg och svarta bönor. Och dadlar. Så gott! Svarta vinbären hade fått safta sig bownie_svartabonor_vinbar-e1542896639191.jpglite med kokossocker och passade perfekt till. Grädden var helt korrekt vispad, viktigare för vissa i familjen än för andra, och naturligtvis ekologisk utan karragenan (ett stabiliseringsmedel som inte har med grädde att göra och absolut inte behövs).

I börja av september var det dags igen. Jag ville fira mina första sex månader på nya arbetsplatsen och visa uppskattning för att jag fått förlängt min anställning med ytterligare tio månader. Vad jag ska bjuda på är självskrivet – brownie med svarta bönor såklart. Det här gänget äter gärna tårtor och kakor, men har samtidigt otroligt dåligt samvete för att de gör det och för att de tycker att det är gott. ”Man borde inte” som det brukar heta, och så tar man en bit till. Nu skulle de få smaka något som de verkligen kunde äta lite mer av och jag utlovade en ”nyttig” kaka till eftermiddagsfikat. Det blev succé. Även efter att de fått veta att den innehöll svarta bönor så tyckte de att den var god och samtliga vill ha receptet. Har inte hört att någon bakat den än, men det krävs kanske lite bakerfarenhet för att ge sig på en kaka med helt nya ingredienser?

Till Allhelgonahelgen var det dags för en utökad skara av familjen att samlasbrownie_svartabonor_haloween2 och jag ville gärna visa att även jag kunde göra denna skapelse. Mannen skickades att handla med inköpslista och återkommer med torkade svarta bönor. Som tur var, var vi ute i god tid och jag hann både blötlägga ett dygn och koka i en timme, så det blev lika gott som tidigare och säkert ännu nyttigare.

Receptet hittade jag här. Stort tack till dig Anja för denna brownie som jag och alla andra kan äta ofta utan minsta dåligt samvete eller rädsla för att få i sig ohälsosamma ingredienser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s