FrisktLiv, Kost, Kostfonden

Sockerfotografering

Vi äter mycket socker idag, fler och fler människor i vårt land börjar bli medvetna om det. Men hur mycket socker äter vi egentligen? Godis är gott och kakor vill man ju ha. Och så lite glass, eller mycket glass, på sommaren. Läsk dricker många varje dag och en del dricker väldigt mycket läsk varje dag. Det tycker läskindustrin är bra, men vad tycker din kropp och din lever?

För inte så länge sen, drygt 150 år sedan, åt vi här i Sverige mindre än en 10-del av det socker vi äter idag. Idag är socker en billig ingrediens och det triggar vårt behov av att äta mer. Därför tillsätter man socker i väldigt många produkter, som till exempel frukostflingor.

20181104_112252.jpgI många av de vanligaste frukostflingorna finns det tillsatt socker. Och det är inte lite socker man tillsätter.

Idag fotograferade vi, i en studio på Södermalm, väldigt många produkter som har tillsatt socker och illustrerade hur mycket socker som var tillsatt genom att placera korrekt antal sockerbitar framför produkten. Det blev många sockerbitar och höga pyramider. Inte bara på godis och läsk utan också på frukostflingor, bröd och barnmat! Ja i barnmat är det ju inte vitt socker längre, det kallas numera för fruktjuice, men det är ändå tillsatt socker, fruktsocker.

20181104_174542.jpgAtt drunkna i socker är kul, åtminstone bildligt. Men vad tycker vår kropp och hur påverkar det vår hälsa?

I studion hade vi hjälp av två tioåringar som fick ”bada” i socker. Vi ville illustrera hur konsumtionen av socker har ökat från 1850 till idag. Det man på 1800-talet kunde hålla i knät, svämmar idag över alla bräddar och fyller en tioårings kropp med lika mycket sockervikt som hen väger. Socker utan något annat innehåll än rena kalorier. Inga fibrer, inga mineraler, inga enzymer, proteiner eller nyttigt fett. Bara vita kalorier. Socker som vi inte behöver utan bara blir feta av. Låt oss halvera mängden socker vi äter i det här landet, så skulle vi må mycket bättre och vara mycket friskare.

20181104_180608Och så var det dags att sopa ihop sockerkonsumtionen från en familj under ett år.

Nu är alla bilder tagna till årets sockerkampanj och årets kalas. Den 14 november är det Världsdiabetsdagen och då kommer Kostfonden att ställa till med kalas på Mynttorget i Stockholm. Mycket socker blir det där också, men även möjlighet för oss alla att förstå hur mycket socker vi konsumerar varje år.

Vill du veta hur det påverkar din hälsa att stoppa en massa socker i kroppen? Då kan du stödja forskning kring vår sockerkonsumtion och hur det påverkar vår kropp och skapar våra livsstilssjukdomar. När vi vet det med säkerhet, kan vi också förebygga de sjukdomarna.

Ett tips till dig från mig, stöd forskningen på kostrelaterade sjukdomar, stöd Kostfonden.

Läs mer https://www.kostfonden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s