Caminon, Spanien, Vandring

Avslut i Bilbao

Dag 11, 20 september

Då får vår lilla testvandring betraktas som avslutad. Vi letar frukost på tomma gator i Logrono och går mot tågstationen. I ett öppet bageri finner vi den godaste croissant jag ätit, bakad på fullkornsmjöl och överströdd med frön. Det skulle de kunna sälja överallt!

Vi tar farväl av ett vackert Navarra och La Rioja från tågets fönster, de fina mjuka bergen och de varma färgerna. Vi har ett ok rum mitt i centrala Bilbao och beger oss snabbt till Guggenheim museet. Detta är en reservdag, lite slack i slutet av vandringen, som vi ju inte visste alls hur vi skulle klara. Mycket kunde ha hänt under de dagar som passerat. Vi kunde drabbats av diverse sjukdomar och åkommor, skavsår och missöden av diverse slag. Vädret kunde ha blivit kallt och regnigt och kanske inte lockat till vidare vandring. Vi kunde ha behövt en vilodag, vem vet, vi visste inte. Så lite extra tid är att rekommendera så man slipper stressa till slutdestinationen.

20180920_220032Jag avslutar kvällen i Bilbao med ytterligare en fantastisk dessert. Flyget hem nästa dag via Amsterdam är inställt på grund av starka vindar längs hela västkusten, men jag får ett nytt flyg via Frankfurt till Stockholm bara tre timmar senare. K kommer att få vänta till klockan 07.00 dagen därpå för att komma till Norge, så hon ser fram emot att beundra de stora mästarna på Guggenheim, en utställning som invigs i morgon.  Universum har talat.

 

Erfarenheter från vandringen
Saknade jag något under dessa dagar som jag kommer att ta med mig nästa gång? Ja, på en längre vandring skulle jag rekommendera mig själv och andra
– Hatt istället för keps, skyddar bättre mot solen i nacken.
– Skjorta med lång ärm är bättre än att byta om till långärmad tröja vid för mycket sol.
– Glasögon som inte är progressiva gör avståndsbedömningen lättare och att se marken framför fötterna.
– Ladda mobilen med böcker om jag vandrar själv eller i fler dagar.
– Mer plåster, även om man givetvis kan köpa det längs vägen.
– Nagelklippare behöver man om man ska gå fler dagar.

På nästa vandring kommer jag att ta många fler bilder, vilket jag brukar göra när jag är på resande fot, det blev för få bilder denna gång. Tror jag var så upptagen av att vara på leden att det inte kändes viktigt att fotografera just då. Men det är många som vill se bilder och veta mer när man kommer hem och det är ett bra stöd för minnet.

Bar jag med mig något onödigt som jag inte använde? Ja, några saker var onödiga.
– Min anteckningsbok skrev jag inte ett ord i. Men om jag hade vandrat själv skulle jag nog ha reflekterat lite i den varje dag.
– Hårspray, en miniflaska kom med hem helt orörd och mascaran kom heller aldrig till användning. Kändes helt onödigt, även på hemresan.

En skön erfarenhet vi gjorde är att våra ryggsäckar inte besvärar oss så mycket efter några dagar. Det som hemma i Sverige har stor betydelse och man undrar hur man ska orka bära med sig tillräckligt med vatten blir inget stort problem. Ryggsäcken är en del av min kropp, musklerna anpassar sig och man bara går. Härlig känsla!

Starka möten
Under våra vandringsdagar mötte vi väldigt många fler människor än de jag nämnt i min text. Vi hade många, både korta och långa samtal med andra pilgrimsvandrare. Det blir dock inte alltid lätt att återge det som sades eller upplevdes, då varje möte och varje samtalsämne föds på den plats man befinner sig, i den stämning man är just då och i själva mötet med den andra personen. Det är inte alltid som detta har någon relevans för andra än de som möts. Därför har jag valt att utesluta många av vandringens personliga möten och överlämnar till andra vandrare att mötas på och utanför leden.

Ett möte vill jag dock gärna berätta om. Vid ett tillfälle stannar jag vid vägen för att fotografera. K fortsätter vägen fram. Under hela vår vandring var det inga långa stunder som vi inte gick tillsammans. Jag har lagt ifrån mig stavarna för att ta en bra bild, när jag reser mig upp och tar med mig stavarna upp, landar en gräshoppa/syrsa på min stav. En stor vacker insekt sitter en lång stund på min stav och jag beundrar den. K är för långt bort, jag vill gärna visa henne.

”Gräshoppans magiska inneboende kraft siar om tider av seger, framgång, lycka och glädje. De är speciella insekter som kommer med glädjebeskedet att framgång är på väg in i ditt liv. Gräshoppan ber dig följa din sång, dansa dina unika steg och följa din rytmkänsla när du tar dig framåt i livet. Hon säger dig att du har stor intuition och att du ska lita på de budskap du får. Be gräshoppan om hjälp när du tvivlar på vilket beslut som är rätt att ta eller vilken väg du ska välja. Lär dig att sjunga hennes sång och turen ska följa dig på vägen genom livet”.

 

 

 

 

 

En reaktion till “Avslut i Bilbao”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s