Ekologiskt, FrisktLiv, Kost

Rätt på julbordet

En försmak på julens alla nyttigheter fick vi ta del av redan i lördags. Tillsammans med barnen åt vi ett enklare julbord som avlutades med paketöppning och nytt sällskapsspel. Vårt julbord brukar inte digna av alltför mycket ohälsosam mat, men i år fanns det också några nya intressanta rätter. Sill med potatis är givetvis obligatoriskt och ett riktigt gott rågbröd, nu med årets innovation; lime och ingefärsmarinerad torsk. Väldigt enkelt och blev fantastiskt gott. Därmed kunde vi undvika att äta den lax som inte har det så bra när den odlas i Norge och därmed inte hör hemma i våra magar.

Förutom den traditionella skinkan, från en svensk välmående gris, så serverades ett griljerat blomkålshuvud, en blandad kålröra med både rödkål och brysselkål och en grönkålsgratäng som även innehöll spenat. Till detta några vegetariska köttbullar och dito prinskorv. Det blev mycket gott, alla var mätta och nöjda utan att hamna i paltkoma.

Men en god avslutning hör också till. I år bidrog inte dotter Olivia med godsakerna utan jag hade fått till en riktig god nöt- och kakaorulle på dadlar, gojibär, kokos och massa blandade nötter samt en chokladtryffel på riktigt mörk choklad, kokosgrädde och kokosolja. Smaskigt.

Slutligen, tradition sedan några år, en äkta gotländsk saffranspannkaka med den svindyra salmbärssylten och rikligt med grädde.

Jo, det stod snaps på bordet också, hemgjord naturligtvis, på svarta vinbär plockade på landstället i somras, samt på rönnbär som var en nyhet för oss. Gott, men kunde smakat mer rönnbär tyckte jag. Önskar er alla en riktigt God hälsosam och nyttig Julhelg med tid även för träning och yoga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s