Caminon, Spanien, Spirituellt, Vandring

På väg – över Pyrenéerna

Dag 3.


Vid sex-tiden börjar det prassla i påsar och väskor. Men jag har sovit gott, med öronproppar, härligt. Frukost är klockan sju, så det är bara att sätta igång. Baguette med smör och marmelad står på menyn. Och kaffe med mjölk såklart. Grönt te har de faktiskt också. Och så har vi beställt en lunchmacka eftersom det inte finns något att köpa längs vägen idag. Det blir en baguette med ost till lunch, och så fyller vi på med vatten. 20180912_080154.jpgDet går uppför idag också, inte riktigt lika brant som igår, men dock. Vi ska bara ta oss till Roncevalles som ligger en 17 km bort, så idag har vi ingen stress. Där ska det också finnas gott om sängplatser.

Det är en fantastiskt skön vandring, med vidsträckta hedar och mjuka berg. Fåren omger oss idag också och herdarna är ute och ser till sina skyddslingar. Men vi ska högt upp, över 1400 meter är toppen innan det börjar bära av nedåt igen. Vi kämpar på, njuter av utsikterna, hälsar på en Madonna högst upp och blir glada när det står en ”foodtruck” mitt ute i ingenstans där man kan köpa sig en öl (alkoholfri såklart) och en massa annat gott.

20180912_090559.jpg

Framåt eftermiddagen travar vi in i Roncevalles och beslutar att följa L´s förslag om att ta in på klostret där, det ska vara bra har hon hört. Det ligger precis i början av byn, till och med före byn förstår vi sen och vi letar oss in till mitten av klostret bland en massa andra vandrare. Det är full aktivitet både på de som jobbar och på oss som vill få plats. Vi ställer oss snällt i kön och får så småningom fylla i våra kort med alla uppgifter, även om varför vi valt att vandra Caminon. Det är ett stort antal holländare som driver klostret, helt ideellt vad vi förstår, och de är otroligt trevliga, vänliga, ödmjuka och tillmötesgående.

Vi tre L, K och jag får en typ av kupé tillsammans, det är i en gigantisk sal, men samtidigt avskild. Inga dörrar och inga tak till fyra-bäddskupéerna, men fräscht och rent med låsbara skåp och många duschar. I källaren finns utmärkta tvättmöjligheter där man också kan hänga, både ute och inne. Till och med få maskintvättat och torkat mot en smärre kostnad.

Så efter dusch och tvätt är det dags för öl. Solen värmer skönt och vi hittar några av våra camino-vänner på en av de två restaurangernas uteserveringar. Vi beställer friterad calamares (bläckfisk) till ölen för att kompensera den fattiga lunchen och det blir snabbt en öl till, de är inte så stora. Men innan vi hunnit smaka på öl nummer två mullrar åskan helt nära och strax är hällregnet över oss. Det blir panikflykt in på restaurangen men sen springer vi tillbaka till vår kupé för en stunds vila.

20180912_162830.jpg

Kvällsliv
Klockan sju är det pilgrimsmiddag på den andra av de två restaurangerna. Solen är tillbaka och vi njuter en stund före maten. Vi får en härligt god grönkålsliknande mastig soppa, andra har valt pasta med tomatsås. Huvudrätten är för mig en helstekt fisk av något slag, forelliknande, andra har valt kyckling. Det jag får är väldigt gott, supernöjd. Och vinet är ännu godare idag, en riktig höjdarmiddag. Desserten som är GB glass hoppar vi utan problem över.

Här är det snabb servering som gäller, en andra sittning ska ta vid kl 20.30 så vi åker ut. Men det gör inte så mycket, vi tar med oss vinflaskan och flyttar tillbaka till uteserveringen. Det är mörkt nu, men fortfarande härligt varmt. Vår fjärde gäst i sovkupén, J, gör oss sällskap och vi får ta del av spridda skurar av hans äventyrliga liv. Under eftermiddagen och kvällen hade vi också kunnat delta i yogastretch på klostret samt en pilgrimsmässa. Det hade säkert varit skönt och intressant, men just nu har vi fullt upp med att bara vara.

Klockan 22.00 är det inte heller något problem att somna, öronpropparna är istoppade och ljuset släcks. God natt alla och tack för en härlig dag.

Dag 4. >

En reaktion till “På väg – över Pyrenéerna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s