Kost, Träning, Yoga

Yoga & Kinesisk medicin

När jag ser en rubrik på en workshop som är ”Kinesisk Medicin & Kundaliniyoga – de fyra kroppstyperna”, då bara måste jag gå dit. Utbildningen vänder sig till yogalärare och utlovar att man genom att definiera de fyra kroppstyperna kan bli starkare och friskare om man anpassar mat, rörelse och leverne efter sin egen kroppstyp.

Mitt intresse för Kina har funnits länge, jag är mer nyfiken på kunskapen och läkekonsten enligt de traditionella kinesiska teknikerna än av det indiska som oftast kombineras med yogan här i västlandet, ayurveda.

Idag ska vi utgå från principerna av Yin och Yang och knyta ihop den kinesiska medicinen med tankarna bakom yoga för att ytterligare förstå hur rörelse och mat påverkar oss. Som lärare har vi Peter Torssell, erkänt duktig lärare i traditionell kinesisk medicin som också skrivit boken ”Kinesisk kostlära”.

Dagen börjar med ett skönt yogapass som ”lyfter vår själ genom att justera kroppen”. Det är härligt att vara i en grupp igen, ger helt annan energi än ett eget yogapass. Sen övergår vi raskt till grundprinciperna som enkelt uttryckt innebär att balansera yin och yang. Är det stagnation tillförs rörelse, är det för mycket aktivitet så tillförs stillhet. Vid för mycket kyla, tillför värme och vid för mycket hetta, tillför svalka. Hur svårt kan det bli? 🙂

Vi lär oss de fyra kroppstyperna, mindre och större yin och mindre och större yang. Vi lär oss att yang är himmel, eld, värme, ljus och kraft …. och att yin är jord, vatten, kyla, mörker och svaghet … Det ska vara balans mellan de två krafterna, inte för mycket av något. Qi är luften som flödar mellan oss, mellan himmel och jord, allt är Qi. Har du ont och har värk, så har Qi stagnerat, när Qi flödar tillräckligt är du harmonisk och i balans, har lust att göra saker. Variation är målet. Allt är ett flöde, som årstiderna, vi är en del av världen, vi är som kosmos, säger kineserna. För mig är allt mycket logiskt och egentligen helt självklart.

Efter en god och näringsrik lunch på Hermans i Hälsans hus, där vi befinner oss, återgår vi till läran om mjälten och magen i centrum. Mjälten (inte den västerländska definitionen av ett organ) och magen är varandras motsatser, lyfter respektive sänker qi. Här krävs följaktligen också balans. Man kan bli trött av både för mycket qi och för lite qi. Så till exempel gäller det att inte äta för lite och inte äta för mycket, inte äta för ofta och äta på väl valda tidpunkter. Balans helt enkelt. Balans mellan qi och wei, när det gäller maten. Wei är mäktigt, fett och animaliskt, qi är lättsmält, kryddigt, och oftast vegetabiliskt.

När du listat ut vilken av de fyra kroppstyperna du tillhör, definierat både av det himmelska uttrycket ”hur du är” och det jordiska uttrycket ”hur du ser ut”, kan du också bedöma vad du har för mycket eller för lite av och balansera upp därefter. Med kost, örter/kryddor och rörelse eller vila. Det är nästa snudd på för enkelt. Eller?

Bilderna är från en resa till Beijing tillsammans med min dotter för några år sedan, då vi besökte ett traditionellt kinesiskt apotek och fick möjlighet att konsultera en traditionell kinesisk läkare. Men först ett gemensamt skönt och avslappnande fotbad med utrensande örter.

Vi fick också tips på en hel del litteratur i ämnet som jag gärna delar med mig av om du är nyfiken. Vi var naturligtvis och välkomna att rekommendera ett besök på Peter Torssells klinik i Sollentuna för en expertdiagnos och behandling för den som vill balansera alla delar av kropp och sinne och leva ett mer harmoniskt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s